איך לגרום לתינוק לישון כל הלילה?

כולנו מכירים את התחושה – סוף יום ארוך, העייפות משתלטת, וכל מה שאנחנו רוצים זה שהקטנטנים שלנו יישנו כל הלילה. אך המציאות היא שלפעמים זה לא כל כך פשוט. תינוקות צעירים נוטים להתעורר מספר פעמים בלילה, והאתגר להחזיר אותם לשינה יכול להיות ממש מתיש. הורים רבים מתמודדים עם אתגרי השינה של תינוקותיהם ומחפשים פתרונות יעילים שיאפשרו לתינוקות לישון לילה שלם.
כמו בכל תהליך חינוכי, גם בתהליך הקניית הרגלי שינה חשוב להיות סבלניים ועקביים. ההצלחה לא תמיד מגיעה מיד, אך עם הזמן והתמדה, התינוק ילמד להירדם בכוחות עצמו ולישון לילה שלם.

שינה היא חלק חיוני בהתפתחותו של התינוק (ובשגרה המשפחתית).
במאמר זה אבחן את שלבי תהליך השינה, כיצד ליצור סביבת שינה מיטבית, וטיפים מועילים להרגעה לפני השינה שיסייעו לכם לגרום לתינוק.ת שלכם לישון כל הלילה.

הבנת מחזורי השינה של תינוקות
מחזור השינה של תינוקות הוא קצר יחסית, כשעה בלבד, ומתארך עם הזמן. במהלך הלילה, התינוק עובר בין השלבים הללו ומתעורר לעיתים בין מחזורי השינה.

כיצד ללמד תינוקות להירדם בעצמם?
תינוקות אינם נולדים עם היכולת להירדם בעצמם (רק לקראת גיל חצי שנה רמת המלטונין מתחילה לעלות. אז כבר ניתן לראות דפוס שינה, בו השינה מרוכזת בעיקרה בלילה), וכאן בדיוק אנחנו נכנסים לתמונה. תהליך זה כולל הקניית הרגלים והרגעה אשר אדבר עליהם בהמשך.

התייחסות לבכי
סיטואציה שמתרחשת כל הזמן, במיוחד בגילאים המוקדמים היא תינוק שבוכה. זה בריא וטבעי כמובן, אך שאלה שמעסיקה רבות את ההורים היא "האם נכון לאפשר לתינוק לבכות ולא לגשת אליו?"

השאלה הזו מגיעה מכל מיני סיבות, ביניהן: "אני לא רוצה שיהיה מפונק", "אני לא רוצה שיתרגל שכל פעם שהוא בוכה אני ארים אותו", "ההורים שלנו נתנו לנו לבכות, ויצאנו בסדר גמור", "אמא שלי אומרת שלא יקרה כלום אם הוא יבכה קצת" או "תתני לו לבכות בסוף הוא ירדם".

אלה רק חלק מהתגובות שאני מקבלת מהורים כאשר הנושא עולה.
בשנה הראשונה לחייו של התינוק הקשר בינו לבין הוריו הוא בעל משמעות עצומה להמשך חייו.
הדפוס שנוצר בקשר הראשוני בין התינוק להוריו והחוויות שהתינוק חווה בשנה הראשונה, הם אלו שיוצרים תבנית שתשמש אותו לאורך כל חייו בדימוי העצמי שלו וביצירת קשרים עם אנשים אחרים.

תינוק שההורה זמין ורגיש לבכי ולמצוקה בה נמצא, מפתח ביטחון פנימי שהוא אינו לבד, ושיש לו על מי לסמוך. הוא מועד פחות לפתח חרדת נטישה, תחושת חוסר ביטחון וחרדה במצבים של פרידה בניגוד לתינוק להורה שאינו מספק מענה לבכי.

לכן, התפקיד העיקרי שלנו כהורים הוא להוות בסיס בטוח לתינוקנו. לבסס לו את הביטחון ולגרום לו להבין שכאשר הוא צריך שירגיעו אותו, אנו נהיה שם בשבילו.

סביבת שינה מיטבית

טמפרטורה ותאורה
יש לשמור על טמפרטורת חדר נעימה. בנוסף, כדאי להקפיד על חדר חשוך, או להשתמש בתאורה חלשה מאוד במהלך הלילה.

החשיבות של סביבה שקטה ונעימה
סביבת השינה של התינוק משפיעה רבות על איכות השינה שלו. חשוב ליצור סביבה שקטה, נעימה ובטוחה, שתעזור לתינוק להירדם ולהישאר ישן לאורך כל הלילה.
בעוד שעדיף שהחדר יהיה חשוך ושקט, הבית בהחלט יכול וצריך להמשיך לתפקד כרגיל. אין צורך להחשיך או "להשתיק" את הבית. שמרו על שגרת ערב רגילה.

טקס שינה
טקסי שינה קבועים מעניקים לתינוק תחושת ביטחון ומסייעים לתינוק להבין שהגיע הזמן לישון. משיחותיי עם הורים, לכל אחד/ת קיימת הפרשנות האישית שלו/ה למונח "טקס שינה".
טקס השינה מסייע לתינוק / פעוט להפריד בין היום ללילה. עוזר לתינוק להיפרד מהיום שעבר, ולהיכנס לשינה טובה, עמוקה ורצופה בצורה נינוחה יותר.
זהו זמן האיכות האחרון שלכם עם ילדיכם לאותו היום. זה הזמן בו ילדיכם יפתחו בפניכם ויספרו לכם באמת מה עבר עליהם באותו יום.
מבטיחה לכם שזהו זמן קסום ויקר ערך.

שגרת הערב

1. ארוחת הערב (הנקה / בקבוק / אוכל מוצק) תיעשה בסלון, כאשר הוא מואר.

2. מקלחת – הסיבה לכך שקודם נאכיל ולאחר מכן נקלח את הילד, היא במטרה להפריד בין אוכל לשינה ולמנוע בכך את האוכל כגורם תלות לשינה.

3. נעבור לחדר השינה של הילד ונלביש אותו (אפשר כמובן לעשות עיסוי לפני כן). אתם תבחינו כי הוא הרבה יותר נינוח מאחר והוא לא רעב.

כעת, למטרה לשמה התכנסנו – טקס השינה!

4. נעמעם את האורות על מנת ליצור אווירת שינה.

5. נניח את הילד במיטה (או אפילו עלינו) ונקרא סיפור / נשיר שיר או כל דבר שעולה בדעתכם, במטרה "להוריד" את האנרגיות ולהשרות אווירה רגועה, שאחריה יגיע זמן השינה.

המלצתי היא לקרוא ספרים (גם מגיל 6 חודשים). אפשר לבחון את התפתחותו של הילד בכך שהוא משתתף, מציין את סיומות המילים ובהמשך אף מדקלם את הספר בע"פ.

* חשוב מאוד לא להכניס זמן טלוויזיה או משחק לטקס השינה על מנת לא לעורר את הילד.
המסר שאנו רוצים להעביר לילד הוא: "מתוקי, עכשיו הולכים לישון".
* לגבי ערבים יוצאים מן הכלל כמו ארוחות ערב משפחתיות / חגים / אירועים, ההמלצה שלי היא ליהנות ולכייף!  זה לא יהרוס לכם את השיגרה.

מתי מתחילים את טקס השינה?

זמן ההשכבה לשינה היא בין השעות 18:30-20:30 – תלוי גיל ותלוי עייפות הילד.

ברגע שהילד מראה סימני עייפות, חשוב להשכיב אותו לישון על מנת להקל על משך ההרדמה והשינה הטובה שלו.

לדוגמא: אם אתם יודעים ששעת השינה הקבועה של הילד היא בשעה 19:00, אמליץ לכם להתחיל את שגרת הערב בסביבות השעה 18:00-18:30, על מנת שיהיה מספיק זמן להאכיל, לקלח ולבצע את טקס השינה.

* את טקס השינה אפשר לעשות גם במהלך שנות היום על מנת להקל על ההרדמה. כמו כן כדאי לבצע טקס שינה שונה במהלך היום מטקס השינה בלילה, על מנת לא ליצור בילבול.

זיהוי סימני עייפות מוקדמים
סימני העייפות יכולים להיות פיזיים או התנהגותיים ובהתאם לגיל ולשלב ההתפתחותי שלהם.
סימני עייפות יכולים להיות שפשוף עיניים, פיהוקים וגירוד בראש או כל סימן שאתם מכירים שמעיד על כך שהילד/ה עייפ/ה.

ככל שנענה לסימני העייפות בהקדם האפשרי, כך ההירדמות תהיה קלה ומהירה יותר. הם יישנו טוב יותר מאחר ולא ייכנסו למצב של עייפות יתר.
כאשר אנו מפספסים את סימני העייפות, הם יהיו עצבניים יותר, לא נינוחים, וסביר להניח שאף יבכו- ההירדמות תערוך זמן רב יותר כי נחווה התנגדות.

סיכום

לגרום לתינוק לישון כל הלילה עשוי להיות מאתגר, אך עם הכלים והידע הנכונים ניתן להתמודד איתו בהצלחה. חשוב להבין את שלבי השינה של התינוק, ליצור סביבת שינה מיטבית ולהשתמש בטכניקות הרגעה אפקטיביות. עם הזמן והתרגול, התינוק ילמד להירדם בעצמו ולישון לילה שלם.

שאלות נפוצות

איך להתמודד עם יקיצות תכופות במהלך הלילה?
יש לוודא שהתינוק מקבל מענה מתאים כאשר הוא מתעורר, ולעזור לו ללמוד להירדם בעצמו.

לכמה שעות שינה זקוק התינוק?
מות שעות השינה משתנה בהתאם לגיל התינוק. ניתן לעיין בטבלאות הממליצות על כמות שעות השינה בהתאם לגיל.

איך להימנע מהתעוררות מוקדמת בבוקר?
חשוב להחזיר את התינוק לישון אם הוא מתעורר לפני השעה 5 בבוקר ולהתייחס ליקיצה זו כאמצע הלילה.

לשאלות נוספות מוזמנים.ות ללחוץ כאן.

בהצלחה בתהליך, וזכרו- כל ילד הוא ייחודי ויש להתאים את השיטות לצרכים האישיים שלו.

שתפו את המאמר עם חברים